Aloite bioautojen parkkipaikoista

Valtuustoaloite 17.5.2006

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTEN AUTOJEN VAPAUTTAMINEN PYSÄKÖINTIMAKSUISTA

Helsingin kaupunki voi osaltaan edistää ympäristöystävällisten autojen käyttöönottoa ja polttoaineiden paikallista valmistusta. Suomessa ajoneuvojen tai polttoaineen verotus ei vielä tue biopolttoaineajoneuvojen lisääntymistä, mutta Euroopan Unionin säädösten vaatimukset tulevat niin tulevaisuudessa tekemään. Suomi on selvästi jälkijunassa biopolttoaineiden käyttöönotossa. Jos Euroopan Unionin aikataulutavoitteista aiotaan pitää kiinni, niin tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä myös paikallisesti.

Eräs paikallinen biopolttoaineilla tai sähköllä kulkevien ajoneuvojen suosimiskeino on vapauttaa ne pysäköintimaksuista. Ruotsissa juuri pysäköintimaksusta vapauttaminen on merkittävästi lisännyt hybridi-, etanoli-, bi- ja flexifuel-ajoneuvojen hankkimista. Tällaisia järjestelyjä on muun muassa Tukholman, Göteborgin ja Jönköpingin kaupungeissa. Vapauttamalla vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävät autot erilaisista maksuista on Ruotsissa saatu ympäristöystävällisten autojen määrä nousemaan räjähdysmäisesti. Nyt jo 30 prosenttia myydyistä uusista autoista käyttää ympäristöystävällistä teknologiaa.

Luomalla taloudellisia houkuttimia siirtyä biopolttoaineiden käyttöön mahdollistettaisiin Helsingissäkin paikallisten hiilidioksidipäästöjen merkittävät vähennykset ja parhaimmassa tapauksessa luodaan uutta energialiiketoimintaa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että Helsingissä aletaan tulevaisuutta varten valmistella järjestelmää, jossa ympäristöystävälliset autot (hybridi-, etanoli-, bi- ja flexifuel-ajoneuvot) vapautetaan hakemuksesta pysäköintimaksuista. Vapautus voisi olla määräaikainen ja se voi koskea esimerkiksi vain kadunvarsipysäköintiä tai myös kaikkea pysäköintiä parkkitalot mukaanlukien. Luvan voisi saada kalenterivuosittain ilmaiseksi tai nimellistä korvausta vastaan.

Ympäristöystävällisellä ajoneuvolla ei tarkoiteta tässä aloitteessa tavallista autoa, joka käyttää polttoaineena vähäisiä määriä biokomponenttia sisältävää bensiiniä tai dieseliä.

Mari Puoskari

Yksi vastaus artikkeliin “Aloite bioautojen parkkipaikoista”

  1. […] Keskiviikkoisen valtuuston kokouksen hittiteema oli automaattimetro. Puheeni aiheesta löytyy täältä. Lisäksi tein aloitteen biopolttoaineita käyttävien autojen edistämisestä paikallisesti siten, että niille annettaisiin lupa pysäköidä ilmaiseksi keskusta-alueella. En ole mikään innokkain autoilun puolesta puhuja, mutta jos pitää valita kahdesta pahasta pienempi, niin kannatan kyllä bioautoja. […]