Cancunin kokous askel eteenpäin

Perjantaina päättynyt Cancunin ilmastokokous pääsi kuin pääsikin kompromissiratkaisuun. Kokous vahvisti kahden asteen tavoitteen sekä päätti ilmastorahastosta kehitysmaiden päästövähennysten toteuttamiseksi. Lisäksi sovittiin päästöraportoinnista ja metsäkadon pysäyttämisestä.

On tietenkin pettymys, ettei uusista päästövähennyksistä päästy sopuun, mutta se oli odotettavissa jo ennen kokousta. Laiha sopu on parempi lähtökohta seuraaville neuvotteluille kuin ei tulosta ollenkaan.

Hidas eteneminen kansainvälisissä neuvotteluissa luo paineita kotimaisille toimille. Hieno juttu on se, että Suomen hiilidioksidipäästöt saavuttivat viime vuonna Kioton sopimuksen tavoitetason, eli vuoden 1990 tason. Osittain päästöjen vähentyminen johtuu toki lamasta, mutta päästöjen vähentämiseenkin on alettu suhtautua vakavasti. Esimerkiksi Helsinki hyväksyi tällä viikolla ohjelman investoinneista uusiutuvaan energiantuotantoon. Nyt kriittistä on vaikuttaa siihen, että talouden käännyttyä kasvuun päästöt eivät kasva samassa suhteessa. Tämä edellyttää toimenpiteitä niin liikenteessä, raskaassa teollisuudessa kuin jokaisen omassa elämässäkin.