Eurovaaleista Mikkelissä

Pekka Leskelän juttu Länsi-Savossa tiistaina 27. 4.2004

Kansanäänestys jakoi euroehdokkaita

Ehdotus kansanäänestyksen järjestämisestä EU:n perustuslaista jakoi euroehdokkaiden kannat maanantaina Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden eurovaaliseminaarissa. Paneeli keräsi perin niukasti yleisöä, mutta sitä vakavampaa oli panelistien sanoma: paljon puhuttuja julkkis- ja hömppäehdokkaita ei seminaarissa näkynyt.

Seminaariin oli saapunut edustus viidestä puolueesta ja neljästä maakunnasta. Mikkeliä edusti kokoomuksen Riikka Kervinen, 28, Savonlinnaa Vasemmistoliiton Leila Piirainen, 53, keskustaa ja Keski-Suomea Jyväskylässä opiskeleva, keskipohjalainen Johanna Kentala, 24, Riihimäkeä ja Hämettä Päivi Järvinen, 35, ja Helsinkiä Juuassa syntynyt, vihreitä edustava Mari Puoskari, 24.

Perustuslaki liian monimutkainen asia?

Kervinen ja Kentala korostivat kansanedustajien vastuuta EU-päätöksien teossa ja etenkin monimutkaisten arvovalintojen teossa. Kentala piti perustuslakia liian monimutkaisena asiana kansanäänestyksessä päätettäväksi. Kaikilla ei ole kykyä perehtyä tällaiseen asiaan. Ja jos 10 prosenttia äänestää niin voiko päätöstä tehdä sillä perusteella. Ja millä perusteella äänestys pitäisi tehdä: ehdotuksessa on 200 artiklaa: jos on yhtä mieltä muista mutta eri mieltä yhdestä, niin mistä asiasta sitten äänestää? Eduskunta on tällaisia päätöksiä varten, Kervinen eritteli. Piirainen kannatti voimakkaasti kansanäänestystä: EU ei saa olla pienen eliitin hiekkalaatikko, hän painotti. Puoskari tarttui Kervisen perusteluihin kärkkäästi:

” Eihän kansa ole tyhmää”

Eihän kansa ole tyhmä! Suomi ei ole keskustellut EU-asioista kunnolla ei edes eduskuntavaaleissa. Eikö aihetta sitten nähdä tärkeäksi? Mielestäni mikä tahansa keino saada keskustelua aikaan on tärkeä, ja kansanäänestys pakottaisi puolueet kertomaan kantansa, Puoskari arvio.
Usein sanotaan, että vain EU-vastustajat kannattavat kansanäänestystä, mutta vihreät ovat varmasti Suomen EU-myönteisin puolue, ja kuitenkin kannatamme kansanäänestystä, Puoskari kertoi.
Kentala vastasi, ettei hän usko kansan olevan tyhmää, mutta kansanäänestys on eri asia, ja keskustelua on edistettävä muuten.