Häviäjien puolella

Kolumni on julkaistu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 11.5.2011.

Nyt muutama viikko eduskuntavaalien jälkeen pystyy kirkkaammin tarkastelemaan mistä vaaleissa oli kyse.

Oli paljon äänestäjiä, jotka olivat turhautuneita suuriin puolueisiin ja likaiseen politiikkaan ja halusivat muutosta. Vaalirahoituskysymykset näkyivät keskustan murskatappiossa. Oli myös ihmisiä, jotka kokivat, etteivät suomalaiset hyödy tarpeeksi eurooppalaisesta tai kansainvälisestä yhteistyöstä.

Kysymyksiä, joita oli veikkailtu vedenjakajiksi, mutta jotka jäivät varjoon, olivat maahanmuuttokysymykset ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Näin vaikka syksyn kuuma kysymys oli kirkon suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Oma joukkueeni vihreät otti tässä turnauksessa raskaan tappion. Nyt jälkiviisaana voi sanoa, että viimeisten neljän vuoden aikana jouduimme liian usein hallitustyössä keskittymään siihen, että saammeko läpi huonon ratkaisun vielä huonomman sijaan. Esimerkkejä vaikeista kysymyksistä olivat ydinvoimapäätös, nuorten toimeentuloturvan muuttaminen ja ympäristöhallinnon uudistukset. Näihin esimerkiksi vasemmistoliiton oli helppo tarttua opposiopolitiikallaan, osin aiheesta, osin populistisesti todellisia päätöksiä värittäen.

Kaikkea emme kuitenkaan tehneet väärin, sillä vaalituloksesta järkyttyneinä valtava määrä ihmisiä on liittynyt vihreisiin ja puolueen jäsenmäärä kasvoi kahdessa viikossa lähes 50 %.

Mitä seuraavaksi? Hallitusneuvottelut näyttävät vaikeilta. Pelkään, että Suomi liukuu suuntaan, joka on vähemmän kansainvälinen, vähemmän suvaitsevainen ja enemmän menneisyyteen tuijottava. Mutta on tässä jotain hyvääkin. Kirjoitan tätä junassa matkalla Edinburghista Lontooseen. Huomenna täällä järjestetään kansanäänestys vaalijärjestelmän muuttamisesta demokraattisemmaksi. Voisi hieman karrikoiden sanoa, että nykyisessä järjestelmässä Iso-Britannian parlamentissa istuu äänestäjien valinnoista riippumatta samat edustajat. Tähän verrattuna Suomi tuntuu toimivalta demokratialta. Kansa on puhunut, joten pulinat pois ja töihin.