Helsingin budjetti lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ekologista kestävyyttä

TIEDOTE 11.10.2009

– Helsingin investoinneista tehtiin talousarvioneuvotteluissa selkeästi ekologisesti kestävämmät. Tontinvarausehdoissa ja kaupungin peruskorjaustoiminnassa sekä omassa uudistuotannossa parannetaan rakennusten energiatehokkuutta. Tavoitteena on A-energialuokka. Tämä on merkittävä parannus nykytilaan, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Puoskari.

– Myös asukaspysäköintimaksun korottaminen sekä pysäköintimaksuista ja pysäköintivirhemaksuista saatavat lisätulot auttavat tekemään Helsingistä viihtyisämmän kaupungin, Puoskari jatkaa.

– Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että budjetti vahvistaa palveluja ja jopa lisää palvelutasoa mm. mielenterveyspalveluissa ja päihdepalveluissa. Lastensuojeluun lisätään 4 miljoonaa euroa. On tärkeää saada jatkossa lisää perhepaikkoja ja samalla uusia perheitä mukaan huostaanottotilanteisiin. Myös vanhuksiin lisätyt määrärahat auttavat muun muassa omaishoitajia.

Helsingin kaupunginhallitusryhmät pääsivät budjetista sopuun sunnuntaina 11.10.2009. Mukana ovat kaikki muut paitsi SDP.

– Ihmettelen suuresti demareiden hirttäytymistä kunnallisveron nostoon. Vihreät eivät tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa halunneet käydä kuntalaisten kukkarolla. Siksi nyt nostettiin yleistä kiinteistöveroa, jolla tehdyt menonlisäykset katetaan, toteaa vihreiden neuvotteluryhmän jäsen Elina Moisio.

– Toimeentulotukeen tehtiin merkittävä uudistus. Momentti siirrettiin pois sosiaaliviraston talousarviosta, joten jatkossa mahdolliset tulevat ylityspaineet eivät vaikuta sosiaalitoimen muuhun budjettiin, vihreiden neuvotteluryhmän jäsen Sanna Vesikansa sanoo.

– Samalla momentille lisättiin 20 miljoonaa euroa, eli se vastaa nyt tämänhetkistä toteumaa. Se on rehellisesti uusimman tiedon mukaan budjetoitu, Vesikansa jatkaa.

– Lapsiperheiden palveluita vahvistettiin. Ennaltaehkäisevien lapsiperheiden palveluiden, kuten kotipalvelun ja perheneuvoloiden, palveluvolyymit pidetään vähintään vuoden 2009 tasolla. Leikkipuistojen kunnostamiseen lisättiin 2 miljoonan euron määräraha. Tämä on hienoa, vihreiden neuvotteluryhmä jäsen Emma Kari totesi.