Helsingin globaalin vastuun strategia

Helsingin kaupungille on laadittu globaalin vastuun strategia, jonka valtuusto jätti vielä keskiviikkona pöydälle. Strategia on ollut esillä mediassa erityisesti veroparatiisikeskustelun yhteydessä.

Minusta globaalissa vastuussa yksi tärkeimpiä aspekteja on ympäristövastuu, joten puhuin globaalista vesipulasta ja helsinkiläisten vaikutuksesta siihen.

Viime vuosina on puhuttu erittäin paljon ilmastonmuutoksesta ja hiilijalanäljestä. Nouseva uhka on globaali vesi pula. Sen kuvaamiseksi ensi vuoden alussa otetaan käyttöön Water Disclosure Project-sertifiointi vesijalanjäljen laskemiseksi.

Vesijalanjälki tarkoittaa sitä, kuinka paljon henkilö tai yhteisö kuluttaa maailman vesivaroja kaikkien kuluttamiensa hyödykkeiden myötä. Kulutettuihin vesivaroihin lasketaan talousveden lisäksi kaikki vesi, joka on tarvittu esimerkiksi viljelyyn, teollisuuden prosesseissa ja tuotteiden valmistukseen.

Monet suomalaiset yrityksen valmistautuvat jo laskemaan omaa vesijalanjälkeään ja toimittamaa asiakkaiden vaatimia ympäristötietoja eteenpäin. Mielestäni erittäin konkreettinen tapa vaikuttaa globaalin vesipulan torjumiseen olisi selvittää Helsingin käyttämien palveluiden vesijalanjälkeä ja suosia niitä tuotteita, joiden jälki on pienempi. Kannatinkin Emma Karin vihreiden ryhmäpuheessa aiheesta tekemää pontta. Toivottavasti valtuuston enemmistö äänestää sen puolesta seuraavassa kokouksessa.