Helsingin kärkiehdokkaita Itäkeskuksen paneelissa

Jone Nikula tenttaa minua ekologisesta verouudistuksesta

Olin tänään väittelemässä Itäkeskuksen kauppakeskuksen paneelissa. Paneeli oli mielestäni paras tähän mennessä, sillä vetäjä Jone Nikula lopetti poliittiset jaarittelut lyhyeen. Kuulijoitakin oli koko ajan varmaan satakunta. Paneeliin oli valikoitu helsinkiläisiä ehdokkaita, jotka pärjäsivät hyvin myös tänään julkaistussa Hesarin ehdokasgallupissa. Mukana olivat mm.  Heinäluoma, Thors,  Zyskowicz ja Arhinmäki.

Paneelissa kysyttiin muun muassa mikä urheilulaji ja mikä leffa kuvaisivat parhaiten tulevaa hallituskautta parhaiten. Vastasin, että leffa olisi The Simpsons, sillä näyttää siltä, että meidän on nyt vain yritettävä rakentaa parempaa huomista ydinvoimaloiden katveessa. Urheilulajiksi vastasin taas Jukolan viesti ja perustelu oli se, että molemmissa tarvitaan taitoa ja kuntoa ja luonto on huomioitava.

Vakavammin ottaen puhuttiin muun muassa verotuksesta. Haastoin kokoomusta siitä, että heidän esittämänsä verouudistus veisi kohti tasaveroa. Vihreiden veromallissa keskeistä on työnteon ja yrittämisen verotuksen keventäminen ja saastuttamisen ja kuluttamisen verotuksen korottaminen. Yhteistä kokoomuksen kanssa on energiaveron ja arvonlisäveron nostaminen. Tosin kokoomus nostaisi arvonlisäveroa selvästi enemmän.

 Erona on se, että haluamme säilyttää progression alentamalla pienituloisten verotusta 250 miljoonalla eurolla sekä nostamalla perusturvan tasoa 100 euroa kuukaudessa. Kokonaisuudessaan kannattamallani vihreiden veromallilla kerättäisiin kestävyysvajeen kuriin saamiseksi noin kaksi miljardia euroja enemmän verotuloja. Yritysverotuksen puolella laskettaisiin yhteisöverokantaa kahdella prosenttiyksiköllä, mutta nostettaisiin pääomaveroa.

2 vastausta artikkeliin “Helsingin kärkiehdokkaita Itäkeskuksen paneelissa”

 1. Tapio Tiura sanoo:

  Minua viehättää erityisesti tuo juttu Jukolan viestistä. Itse osallistuin 1. kerran vuonna 1962. Jotain siinä täytyy ola, kun jälleen hinkuan mukaan tänä vuonnakin. Olen suunnistuksen aikuiskouluttaja (Why just run, orienteering is more fun).
  Veroasiat ovat vaikeita. Ajamasi ruuhkamaksu on myös eräänlainen vero. Hyvin kallis sellainen toteutettavaksi. Rahaa voi kerätä paljon tehokkaammin ja halvemmallakin. Liikennepoliittisesti on riittävää, että poliisi alkaa NÄKYVÄSTI sakottaa autoilijoita bussikaistoilla. Kyllä alkaa tulla tilaa, kun nämä 150 € ”ruuhkamaksut” alkavat tippua. Pääkaupunkiseudulla iso osa henkilöautoista on työsuhdeautoja täydellä autoedulla. Työnantajat maksaisivat nämä ruuhkamaksut eikä sillä olisi mitään muuta kuin veroluonteinen vaikutus. Sakkoja työnanatjat eivät sen sijaan maksane.

  • mari sanoo:

   Moi Tapio,

   kiitos viestistäsi. Olen itse tähän asti osallistunut vain maratontapahtumiin, mutta suunnistuskisaan osallistuminen on pitkään ollut suunnitelmissa.

   Itse näen ruuhkamaksut keskeisenä osana liikenteen rakenteellista muutosta pääkaupunkiseudulla. Se vähentäisi ei-välttämätöntä autoliikennettä ja toisi yhden järkevän rahoitusinstrumentin tulevien vuosien suurille ratainvestoinneille. Se toivottavasti kannustaisi myös työnantajia tarjoamaan nykyistä aktiivisemmin työsuhdematkalippuja.

   Mukavaa kevään jatkoa,

   Mari