Hiiletön Helsinki

Tiistaina oli Kallion seudun vihreiden ja Helsingin vihreiden nuorten järjestämä Hiiletön Helsinki-tilaisuus, jossa olin puhumassa uusiutuvan energian edistämisestä Helsingissä.

Ensimmäinen alustaja Kari Silfverberg Helsingin ympäristökeskuksesta toi esiin, että Helsingin hiilidioksidipäästöt ylittävät selvästi muiden vastaavankokoisten pohjoismaisten kaupunkien ilmastokuormituksen. Pääosa päästöistä on peräisin palveluiden ja kotitalouksien energiankäytöstä sekä liikenteestä.

Helsingin perusongelma on energiahuollon lähes sataprosenttinen pohjautuminen fossiilisiin energianlähteisiin. Mielestäni on aika noloa, että Suomen edistyksellisen pääkaupungin energialaitos tuottaa Suomen mustinta sähköä. Helsingin pitäisi siirtyä vaiheittain uusiutuviin vihreisiin energialähteisiin. Tämä ei ole mitenkään mahdotonta, sillä Electrowatt-Ekonon selvityksen mukaan uusiutuvien osuus Helsingissä voitaisiin nostaa 14 prosenttiin nopeasti ja kohtuullisilla investoinneilla. Helsingissä tulisi käyttää bioenergiaa sähkön ja lämmön yhteistuotannossa sekä rakentaa lisää tuulivoimaloita.

Helsingin Energian ympäristöjohtaja Martti Hyvönen toi esiin, että ilman sähkön ja lämmön yhteistuotantoa päästöt olisivat ainakin 40 % suuremmat. Hän toi myös esiin, että energian kysyntä kasvaa. Yhteisiä ponnisteluja tarvitaan energiatehokkuuteen ja uusiin ratkaisuihin. Kommentoin tähän, että on toki hienoa, että Helsingissä suurin osa energiasta tuotetaan sähkön ja lämmön yhteistuotantona, eikä erikseen, sillä tämä on energiatehokasta. Nyt Helsingin tulisi kuitenkin siirtyä seuraavaan vaiheeseen, jossa tehokkaan yhteistuotannon polttoaineena käytettäisiin pellettejä tai haketta.

Helsingin energian voitot ovat tuoneet liikkumavaraa kaupungin talouteen viime vuosina. Helsingin energiasta on tuloutettu kaupungin budjettiin 360 miljoonaa euroa kolmen viime vuoden aikana. Varsinkin muissa puolueissa tunnutaan pelkäävän, että siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin huonontaisi energialaitoksen tulosta. Mielestäni hyvä taloudellinen tulos ja kestävien energialähteiden käyttäminen eivät kuitenkaan ole mitenkään ristiriidassa. Ensinnäkin monen sähköyhtiön energiapaletissa on jo huomattava osuus uusiutuvia ja ne tuottavat silti hyvin. Lisäksi Helsingin energian budjetissa on varattu investointeihin 81 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Jos edes investoinneista käytettäisiin vuosittain uusiutuvan energiatuotannon lisäämiseen, saataisiin Helsingin kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi vähennettyä.

Yksi vastaus artikkeliin “Hiiletön Helsinki”

  1. Anne-Marie sanoo:

    Ja mihinköhän ne tuulivoimalat täällä Helsingissä sijoitettaisiin? Sipooseen? Vai onko niin, että Helsinki valtaa Sipoon väkisin vain rantatonttien takia? Hmm? Raakamaata -> rantoja -> asemakaava -> myydään tontit -> paljon kassavirtaa Helsingin kaupungille? Herätkää jo!

    Ydinvoima on ainoa oikea ratkaisu Suomen energiapulaan. Viides voimala pitäisi rakentaa välittömästi ja samalla tehdä periaatepäätös kuudennen voimalan rakentamisesta. Ydinenergia on edullista, eikä juurikaan kuormita ympäristöä. Ainoa ongelma ydinvoimaloita koskien on tällä hetkellä ydinjätteen loppusijoituspaikka, mutta uskon, että parinkymmenen vuoden sisällä fyysikot saavat ratkaistua case ydinjätteen. Uusiutuvat energianlähteet ovat kivoja niin kauan, kun niitä ei tarvitse katsella omasta ikkunasta.