Isät kotiin

Kolumni on julkaistu Kirkko ja kaupunki-lehdessä 12.1.2011.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula antoi jouluaaton Helsingin Sanomissa lapsiperheille ikävän joululahjan. Aula ilmoitti, että hänen johtamansa perhevapaita pohtiva työryhmä ei aio esittää niin sanottua 6 + 6 + 6 –mallia.Mallissa kuusi vanhempainvapaakuukautta kiintiöitäisiin äidin käyttöön, kuusi isän tai synnyttäneen äidin puolison käyttöön ja kuusi kuukautta vanhempien yhteisellä päätöksellä jaettavaksi. Mallin kannattajaksi on ilmoittautunut muun muassa tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r).

Hoidan itse parhaillaan pientä poikaamme kotona ja olen siksi pohtinut paljon vanhempainvapaakysymyksiä. Usein kuulee väitettävän, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Eikä ole. Pätkätyöt kasaantuvat nuorille naisille, kun työnantajat pelkäävät palkata heitä vakituiseen työsuhteeseen mahdollisten vanhemmuuden kustannusten vuoksi.

Nuoret isät eivät taas saa viettää niin paljon aikaa lastensa kanssa kuin haluaisivat. Tällä hetkellä isät käyttävät vain 6,7 % vanhempainvapaista. Nuoret isät tekevät Suomessa lähes eniten töitä eri väestöryhmistä. Esimerkiksi Islannissa kolme kuukautta vanhempainvapaasta on korvamerkitty isälle. Malli on saanut yli 80 prosenttia isistä käyttämään oikeuttaan olla lapsen kanssa.

Nimestään huolimatta 6+6+6 -malli ei tarkoita, että vapaat olisi pakko pitää kuuden kuukauden jaksoissa. Nuoret perheet kaipaavat yhteiskunnan tuilta ennen kaikkea joustavuutta. Uudessa mallissa vanhempainvapaata pitäisi voida käyttää osa-aikaisesti tai useammassa erässä.

Tällä hetkellä Kela korvaa suuren osan vanhemmuuden kustannuksista. Ei kuitenkaan kaikkia. Äidin työnantajan maksettavaksi jää 7000-10 000 euroa. Uuden vanhempainvapaamallin kustannukset tulisi jakaa tasan kaikkien työnantajien kesken. Lisäkustannuksia voitaisiin kattaa myös työntekijöiden sairasvakuutusmaksulla sekä valtion kassasta.

Aulan työryhmä jättää lopullisen esityksensä helmikuun lopussa. Toivottavasti ryhmällä riittäisi rohkeutta ehdottaa mallia, joka on muissa Pohjoismaissa todettu toimivaksi ratkaisuksi työelämän ja perheiden tasa-arvo-ongelmiin.

Tags: