Kelluvia asuntoja Porissa

Olimme kaupunkisuunnittelulautakunnan kanssa tutustumassa kelluviin asuntoihin Porin Reposaaressa. Eri puolille Helsinkiä on tulossa kelluvia asuntoja ja asuntolaivoja. Tarkkoja paikkoja ei ole vielä päätetty, muutamista kohteista päätetään luultavasti jo tämän syksyn aikana.

Kannatan itse sekä asuntolaivojen että kelluvien asuntojen sijoittamista Helsinkiin. Ei kelluvilla asunnoilla Helsingin asunto-ohgelmia ratkaista, mutta asuntolaivat elävöittävät rantoja ja tarjoavat vaihtoehtoja asumiseen. Sijoituspaikat pitää toki miettiä tarkkaan, kaikille rannoille ei asuminen sovi. Joka tapauksessa rannat pitää säilyttää kaikkien kaupunkilaisten käytössä, asuntoalueita ei saa aidata, eikä suljettuja täytesaaria pidä rakentaa Helsinkiin.

Oli mielenkiintoista päästä käymään Suomen ensimmäisissä kelluvissa asunnoissa. Asunnon lattia ei juurikaan keikkunut vaikka sisään tunki kerralla koko parinkymmenen hengen seurueemme. Talo oli sijoitettu kelluvien ponttoorien päälle ja kiinnitetty laituriin. Viemärit oli yhdistetty kaupungin viemäriverkkoon kuten normaaleissakin taloissa. Lämmitys hoidettiin sähköllä ja ilmalämpöpumpulla, mutta periaatteessa esteitä kaukolämpöön yhdistämisellekään ei olisi. Rannalle oli sijoitettu varastorakennukset jätehuoltoineen.

Kustannuksiltaan kelluva asunto on tietysti tavallista kotia kalliimpi. Mutta ei ehkä kuitenkaan niin paljon kalliimpi kuin luulin. Perustuskustannukset ovat arviolta kaksinkertaiset, samoin kunnallistekniikan rakentaminen. Itse talo on suunnilleen samanhintainen kuin normaalikin talo, kun taas tonttikustannusta ei varsinaisesti ole.