Kolumni köyhyydestä

Toimin kolumnistina Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Kolumnini on julkaistu 6.4.2011.

Köyhä vastaan köyhempi?

Vakavassa taloustilanteessa pitäisi pohtia taloudellisen kestävyyden lisäksi yhteiskunnan inhimillistä ja sosiaalista kestävyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että heikoimmilta ei leikata.

Viime viikolla poliitikot intoutuivat keskustelemaan niin sanotusta kytköksestä. Kytköksellä tarkoitetaan sopimusta siitä, että perusturvaa ei nosteta ilman ansioturvan nostoa. Eli esimerkiksi työmarkkinatukea ei voida nostaa ilman vastaavaa korotusta ansiosidonnaisessa päivärahassa.

Ajatus on hyvä, mutta valitettavasti seuraus on se, että jatkossa ei ole todennäköisesti varaa nostaa kumpaakaan. Seuraavan neljän vuoden aikana päätetään pikemminkin leikkauksista kuin lisäyksistä. Sadan euron korotus toisi pienimmät etuudet lähelle minimitoimeentulon rajaa. Tämä maksaisi karkeasti arvioiden noin 120 miljoonaa euroa. Jos kytköksestä pidetään kiinni, hinta olisi lähes kaksinkertainen.

Minua on surettanut erityisesti se, että sosiaalidemokraatit ovat vastustaneet kytköksen purkamista. Ansioturvaa on nostettu sadoilla miljoonilla euroilla ilman että perusturvaan on tullut euroakaan, mutta miksi kaikkein köyhimpien auttamiseksi kytköstä ei voitaisi purkaa kertaluontoisesti toiseen suuntaan? Jos minä saan valita, kannatan pienen nostovaran käyttämistä kaikkein köyhimmille.

Toinen kysymys, jossa suomalaisten eriarvoistuminen vain synkistyy, on terveydenhuolto. Työssä käyvät pääsevät ohituskaistaa yksityislääkärille ja muut jonottavat itsensä kipeiksi julkiselle puolelle. Samaan aikaan terveydenhuollon kustannukset karkaavat käsistä, eikä kukaan vastaa hoitojen vaikuttavuudesta.

Olisi erinomaisen järkevää koota Kelan, kuntien ja valtion terveydenhuoltoon käyttämät rahat yhteen ja pohtia uudelleen miten niitä käytetään mahdollisimman hyvin terveyttä tuottavasti. Terveydenhuollon remontissa on kuitenkin liian monta potentiaalista häviäjää. Kokoomus ajaa lääkärien etua. Sosiaalidemokraatit eivät hyväksy yksityisten palveluntuottajien ottamista mukaan. Keskusta pelkää tämänkin olevan askel kohti kuntarakenteen uudistusta. Toivoisi, että joku toimisi tässä myös potilaiden edunajajana. Toivottavasti terveydenhuollon remontti saadaan kirjattua hallitusohjelmaan.

Tags: ,