Kulttuurimaisema pientalomaton alle

Kirjoitan kaupunkisuunnitteluaiheisia kolumneja Töölöläiseen, Meri-Helsinkiin ja Kamppi-Eira-lehteen. Tämä on julkaistu marraskuussa 2006.

Kohtuuhintaisista asunnoista on Helsingissä kova pula. Uusia asuntoja tarvitaan vuodessa 3000 kappaletta lisää, jotta kysyntään pystyttäisiin vastaamaan ja asuntojen hintojen nousua voitaisiin edes hieman hillitä. Helsingin kaavoittajat ja poliitikot ovat kääntäneet kiven jos toisenkin uusien asuinalueiden ja täydennysrakennuskohteiden löytämiseksi. Välillä rakentamisinto menee kuitenkin liiallisuuksiin. Keskeiset viheralueet tuntuvat olevan yhä tiukemman syynin alla potentiaalisina rakennuskohteina.

Uusin avaus tässä aiheessa on esitys Haltialan peltojen rakentamisesta. Kokoomus on uudessa toimintastrategiaan linjannut, että pelloille tulisi rakentaa pientaloalue. Pientaloja tarvitaan Helsingissä kipeästi, mutta ei sentään ihan minne tahansa. Haltialan peltojen muuttamista asuinalueeksi on perusteltu sillä, että Vantaakin on rakentanut läheisille pelloilleen Kartanonkosken alueen. Tämä logiikka ontuu pahasti. Jos Vantaa nakertaa omia viheralueitaan, ei virkistyspaikkojen tarve rajan toisella puolella ainakaan vähene.

Paloheinän ulkoilureitit ja Haltialan pellot ovat tärkeitä virkistysalueita lähes kaikille helsinkiläisille. Haltialan kulttuurimaisema peltoineen, metsineen ja kotieläintiloineen on arvokas lintukoto vain parinkymmenen minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Haltialan asema osana Helsinkipuistoa on juuri vahvistettu yleiskaavassa. Vihreiden mielestä alue on säilytettävä jatkossakin virkistys- ja maanviljelykäytössä.

Helsingin kaupungin piti ryhtyä ensi vuonna luomuviljelemään yli 400 hehtaarin peltoa Haltialassa. Viljelyalaa leikattiin vain viiteen prosenttiin alkuperäisestä suunnitelmasta yleisten töiden lautakunnan käsittelyssä. Hanketta vesittämässä oli myös Kokoomus, joka on koko vuoden ajan yrittänyt vakuuttaa äänestäjiä ympäristömyönteisistä arvoistaan. Tässäkö ovat näytöt?

Helsinki poikkeaa muista Euroopan pääkaupungeista siinä, että olemme toistaiseksi aidosti vihreä metropoli. Haltiala ei ole ainoa viheralue, jota harkitsematon asuntorakentaminen uhkaa. Kivinokka, Mustavuori, Kruunuvuoren kalliometsät ja Lääkärinkadun alue Keskuspuistossa ovat esimerkkejä muista uhan alla olevista alueista. Helsingin tulee nähdä kaupunkimetsät ja -puistot kilpailuvaltteina ja hyödyntää niitä nykyistä enemmän.

Yksi vastaus artikkeliin “Kulttuurimaisema pientalomaton alle”

 1. Jukka Lundström sanoo:

  Hei, löysin sattumalta mainion sivusi. Näkökulma-
  ni on aivan sama. Erityisesti Kivinokka, joka on raakakaavoitusvaiheessa, on erityisen aktuelli. Jos haluat tutustua alueeseen ja sen ihmisiin li-
  sää ota ihmeessä yhteyttä. Ensi vuoden kunnallis-
  vaaleihin katsova mökkiyhteisö (n.600 kpl)näkisi
  mielellään kannanottoja alueen puolesta.
  terv. J.Lundström
  p.040 5074001