Lauantaisaunaan Taivalsaareen 2010?

Kolumni on julkaistu Kamppi-Eira-, Töölöläinen- ja Meri-Helsinki lehdissä maaliskuussa 2007.

Kun lenkkeilee rauhallisessa Taivalsaaressa ja talvisella Hietarannalla, ei uskoisi millainen poru alueen kehittämisestä on parin viime vuoden ajan käynyt. Taivalsaareen laadittiin viime valtuustokauden lopussa asemakaava, joka mahdollistaisi kylpylän ja hotellin rakentamisen niemen kärkeen. Kaupunkilaiset ympäri Helsinkiä, ei siis vain töölöläiset, ovat vastustaneet hanketta aktiivisesti. Vihreät esittivät kaavamuutoksen palauttamista kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Hietarannan, Taivalsaaren ja Seurasaaren muodostamaan virkistysaluekokonaisuuteen ei massiivinen kylpylä sopisi.

Asian käsittelyn edetessä myös muut ryhmät ovat alkaneet epäillä, sopiiko kylpylä sittenkään arvokkaaseen maisemaan. Kaavan vastustajien määrä on kasvanut jopa niin, että asian käsittelyä kaupunginhallituksessa on lykätty.

Vuoden vaihteessa uuden vivahteen keskusteluun toi Töölö-Seura, joka on teettänyt vaihtoehtoisen suunnitelman alueen kehittämisestä ja koonnut toteuttamisesta kiinnostuneista tahoista hankeryhmän. Töölö-Seura ehdottaa, että alueella rakennettaisiin saunamaailma, kuntokeskus ja kahvila. Saunamaailma olisi kooltaan huomattavasti kylpylä-hotellikompleksia pienempi, kerrosalaa tulisi noin kuudesosa ehdotetusta. Kokonaisuuden rakennusmateriaalina käytettäisiin puuta ja se olisi selkeästi kylpylää kevytrakenteisempi. Muuten aluetta kehitettäisiin virkistyksen ehdoilla; uimarantaa laajennettaisiin, kävelyteitä parannettaisiin ja kenttiä varattaisiin eri urheilulajien käyttöön.

Arvostan itse Töölö-Seuran rakentavaa toimintatapaa Taivalsaaren alueen kehittämisessä. Joskus törmäämme kaupunkisuunnittelulautakunnassa siihen, ettei kehitettävällä alueella saisi siirtää kiveäkään. Töölö-Seura on sen sijaan nähnyt vaivaa vaihtoehtoisen suunnitelman laatimisessa ja onnistunutkin siinä varsin hyvin. En itse kannata kylpylähanketta, mutta Hietarannan liikunta- ja virkistyskäyttöä tukevalle saunamaailmalle voisin syttyä. Eräs parhaista puolista suunnitelmassa on se, että sen toteuttaminen ei rajoittaisi rannoilla liikkumista, vaan rannat pysyisivät jatkossakin kaupunkilaisten ja ainutlaatuiseen alueeseen ihastuneiden turistien käytössä.

Mari Puoskari
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan
jäsen

Yksi vastaus artikkeliin “Lauantaisaunaan Taivalsaareen 2010?”

  1. Mä kyllä rakastan kylpylöitä.