Lisää luomua päiväkoteihin!

Kävin puhumassa  Pro Luomu –järjestön seminaarissa luomuruuan edistämisestä kunnissa. Helsingin ruokakulttuuristrategiassa ja lastenruokailun luomuohjelmassa on kunnianhimoisesti linjattu, että vuonna 2015 50 % päiväkotiruuasta on luomua. Nyt luku on 14 %, joten kirittävää riittää.

Välillä tuntuu, että luomun käytännön edistämisessä nähdään pelkkiä ongelmia. Monilla on sellainen käsitys, että EU:n hankintalainsäädäntö estää luomuruuan suosimisen. Tämä ei pidä paikkaansa. Keskeinen pullonkaula luomuruuan lisäämisessä on myös suomalaisten luomuruokien ja –jalosteiden saatavuus suurkeittiöiden tarpeisiin. Tarjonnan syntyminen voi kestää useita vuosia. Toisaalta jos julkinen sektori ei luo kysyntää, syntyykö koskaan tarjontaa? Jotkut palveluntuottajat ovat linjanneet, että ne eivät käytä ulkomaisia luomutuotteita. Minusta olisi järkevää siirtymäajalla lisätä niitäkin, jotta kotimainen lähiluomuruuan markkina ehtii kehittyä.

Luomukeskustelu muistuttaa välillä keskustelua siitä onko ilmastonmuutosta olemassa. Kuten ilmastokriitikoiden sanomiset, myös luomun hyödyttömäksi  ”todistavat” tutkimukset saavat laajasti palstamillejä.  Kuitenkin laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että luonnonmukaisen viljelyn hyödyt ovat laajat: päästöjen vähentyminen vesistöihin, ilmastonmuutoksen torjunta, ruuan terveellisyys, maku ja turvallisuus.

Seminaarissa puhui myös Malmön apulaispormestari Lauri Pitkä-Kangas. Malmö tunnetaan yhtenä maailman edistyksellisimpänä kaupunkina kestävän kehityksen saralla. Siellä on mm. asetettu tavoitteeksi, että koko kaupunki on hiilineutraali 2020, jolloin myös 100 % energiasta tuotetaan uusiutuvilla.

Mälmössä yksi kantavista ajatuksista on tehdä kestävien valintojen tekeminen helpoksi kaupunkilaisille. Malmö onkin linjannut, että vuonna 2015 julkisessa ruokailussa 100 % raaka-aineista on luomua, ilmastoystävällistä ja eettisesti sertifioitua.

Miten Helsinki sitten pääsee tavoitteeseensa? Tavoitteen vastukstajat vetoavat korkeisiin kustannuksiin. Opin seminaarissa, että luomuruokatavoitteeseen voidaan päästä myös muokkaamalla ruokalistoja ja reseptejä. Tällöin aterian kustannukset eivät välttämättä nouse merkittävästi. Toivoisin, että Palmialla ja muilla palveluntuottajilla löytyisi intoa ja innovatiivisuutta keksiä uusia ratkaisuja.   Mutta toki lisärahoitustakin tarvitaan.

Olen saanut paljon hyvää palautetta luomuruuan lisäämisestä varhaiskasvatuksessa. Olen itse päiväkoti-ikäisen äitinä sitä mieltä, että luomuruoka on suorastaan kirkastanut päiväkotien brändiä. Kukapa meistä ei olisi huolissaan lastensa ruokailusta? Minusta on aivan välttämätöntä, että 50 % tavoitteesta pidetään kiinni.