Maailman muuttamiseen ei ole vippaskonsteja

Sanna Salon ja Kyösti Hagertin kirjoittama henkilökuva Vihreän Langan nuorisoliitteeseen 16.2.2007.

Vuonna 1996 Mari Puoskarin nivelsiteet rikkoutuivat. Viimeistään silloin selvisi, että karjalaistytöstä ei tulisikaan kilpaurheilijaa, vaan jotakin muuta. Vaikka helsinkiläinen diplomi-insinööri ja vihreä kaupunginvaltuutettu, joka on havainnut, että kestävyysjuoksua se on politiikkakin.

Politiikkaan on monta tietä. Yksi on se, että istuu alas puolueiden periaateohjelmat kädessään ja yksinkertaisesti päättää, mikä puolue on se oikea. Näin teki Mari Puoskari, 27, ja päätyi Vihreisiin. ”Olin mä kyllä jo vähän aavistellut, että Vihreät se olisi, mutta luin sitten vielä puolueohjelmasta. Siellä oli ne asiat mitä pidän tärkeimpinä edelleen eli koulutuspolitiikka, tasa-arvo ja ympäristöasiat”, sanoo Mari.

Nuori nainen kertoo olevansa päämäärätietoinen, utelias ja kiinnostunut vähän kaikesta. Niillä eväillä hän lähti Pohjois-Karjalan Juuasta Kuopioon IB-lukioon. ”EU kiinnosti ja ajattelin, että haluaisin ehkä joskus ulkomaille töihin”. Brysseliin hän ei ole vielä päätynyt mutta Helsinkiin kyllä, kaupunginval-tuutetuksi. ”Kunnallistasolla päätetään oikeasti tärkeistä jutuista, kuten kaavoituksesta ja joukkoliikenteestä”. Sellaisista asioista, jotka vaikuttavat erityisesti nuorten ihmisten elämään.

Harvat tulevat kunnanvaltuustoon tai eduskuntaan suoraan koulun penkiltä. Politiikan raskaaseen sarjaan kouliinnutaan maamme korkeakoulujen ylioppilaskunnissa. Mari Puoskari toimi Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisena vastaavana ja tajusi, että maailma todellakin muuttuu, kun sitä muutetaan. ”Se oli kovaa lobbaamista ja vaikuttamista poliitikkoihin, mutta saimme jotain aikaankin”, hän toteaa. ”Siellä ymmärsin myös, että suurinta osaa päättäjistä ei todellakaan kiinnosta, miten nuorten ihmisten asiat ovat.”

Marin mielestä eläkeläiset ja suuret ikäluokat saavat äänensä liiankin hyvin kuuluviin. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet esimerkiksi nuorten miesten syrjäytyminen ja opiskelijoiden asema. ”Liikaa huomiota saavat myös ympäristöasioiden vähättelijät”, hän toteaa.

Mari haaveilee uusista luistelusuksista ja haluaisi matkustaa Intiaan. Entinen kilpajuoksija juoksee yhä, mutta haluaa nykyisin eristää kuntoilun elämässään osa-alueeksi, jossa ei tarvitse olla paras. Pari vuotta sitten Mari huomasi, että kokouksessa toisensa perään istutut kuukaudet alkoivat kasautua vyötärölle. Hän päätti alkaa harjoitella maratonille ja juoksi sen viime kesänä aikaan 4,32.

Helsinkiläisvaltuutetulla on edelleen savolais-karjalainen identiteetti. ”Mä oon pohtinu että kyllä itä- ja länsisuomalaisten luonteenlaadussa on eroa. Itäsuomalaiset on tällasia ylisosiaalisia.” Sosiaalisuudesta onkin hyötyä politiikassa. Marin mukaan politiikka on ”ehdottomasti joukkuelaji, ja vielä sellainen, jossa eri joukkueiden pitää pystyä pelaamaan samaan maaliin”.

Mikä siinä politiikassa sitten kiehtoo? ”Ihan rehellisesti, se asioihin vaikuttaminen. Että ihan oikeasti haluaa muuttaa maailmaa. Musta kaikissa puolueissa on tyyppejä, jotka on tosi idealisteja ja tekee ihan hirveästi töitä. En mä niitten muitten motiiveista sitten tiedä.”

MARIN ELÄMÄ NUMEROINA

* 10 Aloittaa kilpaurheilun Juuan Jänteessä. Päälajina pika- ja aitajuoksu.
– Jännitin ihan sikana aina ennen kilpailuja.
* 14 Pitää aamunavauksen eläinten oikeuksista ja soittaa lopuksi Don Huonojen Metsäneläinten puolustusliiton.
* 16 Muuttaa pois Juuasta Kuopioon ja aloittaa IB-lukion.
*17 Lopettaa kilpaurheilun nivelsiteiden rikkoutumisen vuoksi.
* 21 Rakastuu silmittömästi TKK:lla opiskelijabileissä muutaman vuoden vanhempaan teekkariin.
* 22 toimii korkeakoulunsa ylioppilaskunnan hallituksessa sosiaalipoliittisena ja tasa-arvovastaavana.
* 24 valmistuu teknillisen kemian ja ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi ja valitaan Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton ViNOn puheenjohtajaksi. On Vihreän liiton ehdokkaana EU- ja kunnallisvaaleissa. Valitaan Helsingin kaupunginvaltuutetuksi ja Helsingin vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtajaksi.
* 26 Juoksee Tukholman maratonin.
– Tukholmassa oli hirveät helteet. Jalkani turposivat ja menivät pahasti rakoille ja jouduin käymään kahdesti ensiavussa mutta fiilis oli loistava!
* 27 Eduskuntavaaliehdokkaana Helsingin vaalipiirissä.
– Nyt on aika jättää jäähyväiset fossiileille!

Yksi vastaus artikkeliin “Maailman muuttamiseen ei ole vippaskonsteja”

  1. SK sanoo:

    Olet tullut kolmessa vaalikoneessa kärkipäähän ja syynäiltyäni sivuja päätös alkaa näyttää varmalle. Vielä haluaisin kysyä käsityksistäsi tekijänoikeuksista ja lainsäädännöstä. Ja muuten vaan kysyisin, että teitkö vaalikoneen yhteydessä Irc-Galleriaan tunnuksen?