Nyt päätetään tärkeiden viheralueiden kohtalosta

Helsingin Uutisissa 19.10.2008 julkaistu mielipidekirjoitukseni.

Helsingissä on kuluvalla valtuustokaudella tehty useita päätöksiä, jotka toteutuessaan nakertavat kaupunkilaisille elintärkeitä viheralueita merkittävästi. Lääkärinkadun alueelle Keskuspuistossa suunnitellaan pienkerrostaloja. Mustavuoren suunnittelussa vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta ehdottivat, että asemakaavoitusprosessi olisi keskeytetty ja otettu uudelleen tarkasteltavaksi, kun Sipoolta ja Vantaalta Helsingille siirtyvien alueiden maankäyttö on suunniteltu. Kruunuvuorenrannan asuinalueella olisi voitu toisin massoittelemalla säilyttää arvokkaimmat metsä- ja kallioalueet, samoin Myllypuron puisen pientaloalueen kaavassa.

Yhteistä näille päätöksille on myös se, että suurista puolueista ainoastaan vihreät ovat puolustaneet viheralueita. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat painaneet nappia puskutraktoreiden puolesta.

Erityisesti sosiaalidemokraatit syyttävät vihreitä mielellään asuntotavoitteiden toteutumattomuudesta. Vihreät ovat kuitenkin aina esittäneet vaihtoehdon, jolla sama kerrosneliömäärä olisi voitu rakentaa tiiviimmälle alueelle tai toisaalle. Olemme rakentamassa Helsinkiin kuutta suurta kaupunginosaa, yhteensä lähes 70 000 asukkaalle. Jatkossa tarvitsemme liikunta- ja virkistysalueita myös näille uusille helsinkiläisille.

Ympäristöarvoista puhutaan enemmän kuin koskaan. Silti käynnissä on jatkuvia hyökkäyksiä tärkeitä viheralueita vastaan. Tulevalla valtuustokaudella käsittelyssä ovat muun muassa Kivinokan, Vartiosaaren ja puolustusvoimilta vapautuvien saarten kohtalo. Näitä alueita tulisi kehittää virkistysalueina siten, että ne olisivat useampien kaupunkilaisten saavutettavissa.

Mari Puoskari, kaupunginvaltuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen (vihr.)

Yksi vastaus artikkeliin “Nyt päätetään tärkeiden viheralueiden kohtalosta”

  1. Ritva sanoo:

    Tämä on tosi tärkeä asia! Itse maastopyöräilijänä harmittaa, että harrastuspaikkojamme raivataan jatkuvasti asuntojen yms. tieltä. Tässä juuri yhtenä päivänä huomasin, että normaalisti käyttämäni lenkkipolku oli katkaistu rakentamalla polun poikki asfalttitie!

    Näin viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä pähkäilen edelleen ehdokastani, mutta tämä taisi juuri ratkaista asian! :)