Paneeleita ja väittelyitä

Vko 6

Tällä viikolla alkoivat nuorisopaneelit. Olin lukiopaneeleissa Etu-Töölössä ja Rudolf Steinerin koulussa. Molemmissa porukkaa oli paljon ja oppilaat olivat aktiivista. Kysymyksiä tuli laidasta laitaan niin ilmastonmuutoksesta, verotuksesta kuin kansanedustajien palkoistakin.

Tiistaina olin nuorisoväittelyiden kuvauksissa. Helsingin nuorisoasiainkeskus ja Yle kuvasivat yhdessä nuorten ehdokkaiden väittelyitä eri aiheista. Itse väittelin ensin keskustalaisen Katri Savelan kanssa ydinvoimasta. Hän oli sitä mieltä, että vaihtoehtoja ydinvoimalle ei ole. Itse taas olen sitä mieltä, että nykyiset voimalat voidaan pitää käynnissä käyttöikänsä päähän, mutta pitkän tähtäimen ratkaisu ilmastonmuutoksen torjumiseen ja hiilen korvaamiseen ydinvoima ei ole, sillä nykyteknologialla polttoaineena käytettävä uraani ei riitä. Laskelmien mukaan uraania riittää nykykulutuksella noin viideksikymmeneksi vuodeksi ja jos kaikki kivihiilellä tuotettu sähkö korvattaisiin ydinvoimalla, uraania riittäisi noin neljäksi vuodeksi.

Väittelimme myös demareiden Mirka Oksan kanssa verotuksesta. Olimme samaa mieltä mm. siitä, että ruuan arvonlisäveron alentaminen ei ole ensisijainen toimi köyhyyden vähentämiseksi ensi hallituskaudella. En vastusta ruuan alv:n alentamista mitenkään raivokkaasti, mutta jos sama euromäärä kohdennettaisiin minimisosiaaliturvaetuuksiin, torjuttaisiin köyhyyttä huomattavasti tehokkaammin. Eniten eroja välillemme syntyi suhteessa ekologiseen verouudistukseen. Itse kannatan sitä, että verotuksen painopistettä siirrettäisiin työn ja palvelujen verotuksesta luonnonvarojen kulutuksen ja päästöjen verotukseen. Tuloverotusta voitaisiin alentaa ensisijaisesti pieni- ja keskituloisilta. Mirka suhtautui ympäristöverotuksen kiristämiseen melko varovaisesti, mutta ei kuitenkaan tyrmännyt sitä täysin, kuten monet ay-demarit.

Viikonloppuna karkasimme Pertun kanssa mökille pakoon vaaleja ja töitä. Kävimme vaeltamassa neljän kilometrin lenkin metsässä -26 asteen pakkasessa. Lumi ja mielettömän kirkas auringonpaiste piristivät kummasti.

Yksi vastaus artikkeliin “Paneeleita ja väittelyitä”

  1. Kyösti sanoo:

    Naurettiin Eekun kanssa, että olisit niitä viimeisimpiä tyyppejä, joiden kanssa haluaisi väitellä ydinvoimasta – varsinkin väärällä ja huonolla mielipiteellä ;)