Perustulo on pop!

Vko 5

Kampanja on pyörinyt kiihkeästi erilaisten kampanjamateriaalien suunnittelussa. Rintamerkit, paidat, kassit ja flyerit ovat jo valmiina. Loput materiaalit lähtevät painoon 15.2, kun ehdokasnumerot varmistuvat.

Viikonloppuna oli puoluevaltuuskunnan kokous. Siellä hyväksyttiin puolueen perustulomalli, joka löytyy täältä. Pidin puheen perustulon sukupuolivaikutuksista.

Puolueen mallista ei ole vielä tehty sukupuolivaikutusten arviointia, ja aion vahtia, että seuraavassa vaiheessa se tehdään. Pikaisella pohtimisella tulee helposti mieleen muutamia asioita, joiden kautta perustulolla on positiivisia vaikutuksia naisten asemaan. Perustulo parantaa merkittävästi pätkätyöläisten asemaa turvaamalla toimeentulo työsuhteiden välissä. Pätkätyöt kasaantuvat erityisesti nuorille naisille, joiden palkkaamisten työnantajat pitävät uhkana äitiysloma ja hoitovapaaputken pelossa.

Toinen sukupuolinäkökulma perustulosta liittyy minimieläkkeen korotukseen, joka kytkeytyy tiiviisti Vihreiden perustulomalliin. Naisten eläkkeet ovat 2/3 miesten eläkkeistä ja suuri osa minimieläkkeellä olevista on naisia. Monien naisten työeläkke on jäänyt kertymättä, koska he ovat valinneet kotiäitiyden. Ajoimme Vihreiden vaaliohjelmaan syksyllä myös maininnan siitä, että avioparin eläkkeet tulisi tasata siltä ajalta, jolloin jompikumpi vanhemmista on kotona.

Perustulo on myös selvästi edullinen perheiden kannalta. Perustulon myötä osa-aikatyö tulee kannattavammaksi, ja pienten lasten vanhemmilla on paremmat mahdollisuudet lyhentää työpäiväänsä. Nyt työpäivää lyhentävä on useimmiten äiti, mutta perustulon myötä isän työpäivän lyhentäminen tulisi taloudellisesti realistisemmaksi ja perheillä olisi paremmat mahdollisuudet valita.

Viikonloppuna kävin ensimmäisen kerran hiihtämässä. Oli sitä lunta jo kaivattukin! Suksi luisti Paloheinässä kuin unelma, aloitimme kevyesti luistemalla 7,5 km lenkin. Ja lopuksi perinteiset kuumat mehut ja munkit Paloheinän majalla.

Yksi vastaus artikkeliin “Perustulo on pop!”

 1. Elina Hatakka sanoo:

  On loistavaa, etta Mari nosti esille tarpeen tutkia perustulon sukupuolivaikutukset. Pitaisiko kuitenkin tehda ihan konkreettisia laskelmia siita, kuinka eri tuloluokkia edustavat perheet perustuloa saadessaan kayttaytyisivat?

  Pidan hurjan tarkeana sita, etta myos pienten lasten isat olisivat valmiita tekemaan lyhyempaa tyopaivaa. Kuinka paljon Vihreiden perustulomalli tulisi tassa ihan euroissa mitattuna vastaan? Mina en osaa laskea, mutta jospa joku laskisi!

  Itse arvelen, etta perustulolla saattaisi olla myos sellainen vaikutus, etta se houkuttaisi joitakin naisia kotiin viela pidemmaksi aikaa kuin nyt. Stakesin tutkimusten mukaan on olemassa naisia (usein vahemman koulutetuissa ryhmissa), joiden on vaikea ponnistaa takaisin tyoelamaan sen jalkeen kun lapset on kotona hoidettu. Perustulo ehka entisestaan nostaisi tuota kynnysta. Toisaalta, se kuitenkin takaisi naillekin naisille jonkinlaisen minimitoimeentulon.

  Mallin huolellinen suvaaminen olisi siis tarkeaa.

  Ja lopuksi anteeksipyynto puuttuvista pisteista skandinaavisten vokaaliemme paalla. Kirjoitan Australiassa enka jaksa etsia talta nappaimistolta niita!