Puutarhat Helsingin yllä

Jätimme Anni Sinnemäen ja Emma Karin  kanssa valtuustoaloitteen viherkatoista. Tule 17.10. klo 17 Eduskunnan kansalaisinfoon Puutarhat Helsingin yllä -seminaariin kuulemaan lisää!

Viherkattojen rakentaminen Helsingissä

Viherkatot palvelevat kaupungissa monia tarkoituksia: ne parantavat rakennusten energiatehokkuutta, lisäävät luonnon monimuotoisuutta kaupungissa ja vähentävät lisääntyvien sateiden aiheuttamia tulvia. Kaupungin viihtyisyyden lisäämisessä viherkatoilla voi myös olla suuri rooli. Viherkattojen avulla melutasoja kaupungissa saadaan laskemaan ja ilmanlaatua voidaan parantaa.

Eri puolilla maailmaa saatujen kokemusten perusteella toimiva viherkatto vähentää merkittävästi rakennuksen energiankulutusta. Myös ilmastoinnin tarpeen suhteen tulokset ovat hyviä. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on yksi keskeisin keino vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja erityisiä haasteita on nimenomaan vanhojen rakennusten energiatehokkuudessa. Viherkattojen rakentamisella voidaan parantaa vanhojen rakennusten energiatehokkuutta kustannustehokkaasti.

Ilmaston lämpenemisen myötä lämpenee myös meri. Itämeren rannalla sijaitsevalle Helsingille tämä tarkoittaa sademäärien ja kaupunkitulvien lisääntymistä. Sateet kasvattavat hulevesivalumia, eli maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä. Viherkatot toimivat osaratkaisuina hulevesien hallintaan, sillä ne sitovat sadevettä ja tasoittavat tulvahuippuja.

Viherkattojen avulla voidaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja kaupungin viihtyisyyttä. Viherkatot voivat tarjota kasvualustan harvinaistuville lajeille. Viherkattoja hoitamalla kaupunkilaiset voivat tuottaa itselleen ruokaa ja siten vähentää ruuan kuljetusten päästöjä.

Viherkattojen edistämiseksi tarvitaan kaupungissa selkeät tavoitteet ja strategia niiden toteuttamiseksi. Kattojen ammattitaitoinen toteutus ja ylläpito vaatii kaupungin eri toimijoiden yhteistyötä. Tavoitteena voisi olla, että uusien rakennusten kattopinta-alasta 40 – 60 prosenttia saataisiin kasvillisuuden peittämäksi. Myös vanhojen rakennusten osalle tulisi asettaa tavoite. Viherkattojen edistäminen voidaan aloittaa kokeiluilla, joista kerätään kokemuksia ja osaamista.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto yhdessä ympäristöviraston kanssa laatii strategian viherkattojen edistämiseksi.

Anni Sinnemäki, Emma Kari & Mari Puoskari

3 vastausta artikkeliin “Puutarhat Helsingin yllä”

 1. Marianne K sanoo:

  Valitettavasti en päässyt kansalaisinfoon, mutta tälle, jos mille aloitteelle toivotan onnea ja menestystä. Tämän haluaisin totisesti nähdä toteutuvan. Kiitos tästä teille kaikille!

  Itse asiassa kiinnostaisi myös tietää, miten helppoa/vaikeaa olisi muuttaa omakotitalon katto viherkatoksi. Osaatko kertoa, mistä löytyisi lisätietoja aiheesta?

  Kiitos vielä kerran! :-)

  t. Marianne K

  • mari sanoo:

   Hei,

   kiitos, viherkattojen edistäminen etenee varmasti ensi valtuustokaudella. Hyvä tietopaketti viherkatoista löytyy mm. Helsingin yliopiston viherkattotutkimusryhmän sivuilta. Tässä linkki.