Ruuhkamaksuselvitys hyväksyttiin, ydinvoimaa ei

Valtuusto päätti tänään energiapoliittisista linjauksista. Esityksemme konkreettisista tavoitteista uusiutuvan energian osuudelle ja energiansäästön edistämiselle hyväksyttiin.

Valtuusto äänesti myös ponsista. Ponteni energiansäästöneuvonnasta ja ruuhkamaksujen selvittämisestä hyväksytttin. Tämä on ensimmäinen kerta kun valtuusto näyttää vihreää valoa ruuhkamaksujen selvittämiselle.

Vasemmistoliitto esitti ydinvoimakirjausta ohjelmaan. Alla tiedotteemme aiheesta.

TIEDOTE
30.1.2008

VIHREÄ VALTUUSTORYHMÄ EI HYVÄKSY YDINVOIMAA JATKOSSAKAAN

Helsingin vihreät kaupunginvaltuutetut ovat vastustaneet ja tulevat jatkossakin vastustamaan kaikkia ydinvoiman lisäämiseen tähtääviä esityksiä.

Vihreä valtuustoryhmä pitää arvokkaana kaupungin energiaselonteon neuvottelutulosta, jossa kaupunki sitoutuu uusiutuvan energian lisäämiseen ja päästöjen vähentämiseen selkeästi määritellyin prosenttitavoittein.

Tämä neuvottelutulos on vaarassa kaatua, mikäli suuret valtuustoryhmät äänestävät vapain käsin eri vastaesityksistä. Valtuuston käsiteltävänä on vasemmistoliiton ydinvoimaesityksen lisäksi myös kristillisdemokraattien esitys, jossa vaaditaan, että maininta uusiutuvien energialähteiden tuotannon
nostamisesta 20 prosenttiin poistetaan linjauksista. Vihreät eivät uhraa neuvotteluissa saavuttamaansa Helsingin energiapolitiikan käännöstä ja muistuttavat, ettei linjauksissa ole mainintaa ydinvoimasta.

– Neuvottelutulos ei sido minkään ryhmän kantaa mahdollisiin hanke-esityksiin. Kerroimme vastustavamme ydinvoiman lisäämistä jatkossakin, ja muut ryhmät ovat tämän hyväksyneet, kommentoi Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otto Lehtipuu.

Koko vihreä valtuustoryhmä äänesti vastaan, kun valtuusto hyväksyi Helsingin Energian osallistumisen viidenteen ydinvoimalaan. Vihreät ihmettelevät myös, miten ydinvoimaa voidaan pitää ”päästöttömänä” energiamuotona.

– Energiapoliittisiin linjauksiin on kirjattu, että mitään päästötöntä energiamuotoa ei suljeta pois. Tämä sopii vihreillekin, sillä on rehellistä myöntää, ettei ydinvoima ole päästötöntä eikä kestävää. Vaikka ilmastonmuutos
on kaikkein suurin haaste, emme voi sulkea silmiämme muilta ympäristöongelmilta, Mari Puoskari totesi viime viikolla ryhmäpuheessaan energiaselonteosta.

Uraanin louhiminen aiheuttaa huomattavia ympäristöongelmia, ja kymmeniä tuhansia vuosia vaarallisena pysyvä ydinjäte on nähtävä päästönä siinä missä ilmapäästötkin. Ydinvoiman ongelmia ovat myös uraanin rajallinen riittävyys, kalleus sekä se, ettei ydinvoiman rakentaminen ole nopea ratkaisu.

Lisätietoja:

Valtuustoryhmän puheenjohtaja
Otto Lehtipuu
GSM 050 383 5759

Kaupunginvaltuutettu
Mari Puoskari
GSM 050 537 2595

Yksi vastaus artikkeliin “Ruuhkamaksuselvitys hyväksyttiin, ydinvoimaa ei”

  1. Heikki sanoo:

    Komppaan edellistä +

    ”sekä se, ettei ydinvoiman rakentaminen ole nopea ratkaisu.”

    Olisi kiva kuulla jos jollain on joku toinen ”nopea ratkaisu”? Ydinvoima taitaa kuitenkin olla nopeampi ratkaisu, kuin odotella monien vaihtoehtoisten tekniikoiden kehittymistä kokonaiskustannuksiltaan edes hiukan kilpailukykyisemmälle tasolle. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä ettei vaihtoehtoisiin energiamuotoihin pitäisi satsata.

    Mari, olisi kuitenkin kiva kuulla mielipiteitäsi tästä asiasta.