Strategiaa ja pizzaa

Kevät on mennyt vauhdikkaasti uutta valtuuston pj:n tehtävää opetellessa. Hommaan liittyy paljon käytännön asioita, joita en koskaan tajunnut lehterin toisella puolella istuessani. 85 valtuutetun paimentaminen kokouksissa on aika jännää hommaa, mutta työ on lähtenyt käyntiin ihan mukavasti.

Kevään tärkeimpiä tapahtumia valtuustossa ovat olleet valtuustostrategian ja budjettiraamin laatiminen. Valtuustostrategia on tavallaan valtuuston ”hallitusohjelma” neljäksi vuodeksi. Siinä linjataan isot uudistukset, joita lähdetään valmistelemaan. Olin mukana vihreiden strategianeuvottelijana. Strategia saatiin paljon aiempaa nopeammin kasaan, mutta viimeisenä neuvottelupäivänä sitä väännettiin lähes yöhön asti. Hesari uutisoikin neuvottelijoiden vääntäneen paperia pizzan voimalla.
Vihreiden tavoitteet valtuustostrategiaan liittyivät perinteisesti ympäristöasioihin, joukkoliikenteeseen ja eriarvoistumisen ehkäisyyn. Saimme läpi seuraavat meille tärkeät tavoitteet:

1. Helsingin CO2-päästövähennystavoite nostetaan 30 % 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta (oli ennen 20 %)

2. Ns. pormestarimallikirjaus. Helsingin johtamisjärjestelmä uudistetaan siten, että jatkossa kunnallisvaalien tulos näkyy kaupungin johtajistossa. Kaupunginvaltuuston ja –hallituksen roolia vahvistetaan. Uusi johtamismalli otetaan käyttöön seuraavan valtuustokauden alussa 2017.

3. Kestävää liikkumista edistetään lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta liikenteestä 4 prosenttiyksikköä valtuustokauden aikana. Parkkipolitiikka uusitaan siten, että parkkipaikkojen kulut kohdistuvat jatkossa autoileville asukkaille kaikkien asukkaiden sijaan.

4. Tukea syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitsevilla alueilla ensimmäistä lastaan odottaville perheille lisätään kotikäynti. Oppilashuollon resursseja kohdennetaan positiivisen diskriminaation periaatteen mukaisesti lukioihin sekä niille ammatillisin koulutuksen aloille, joilla läpäisyaste heikoin.

Itse pidän myös tärkeänä, että valtuustostrategiaan kirjattiin Helsingin taloutta tasapainottava raami. Vaikka väkiluku kasvaa ja kustannustaso nousee, pyrimme valtuustokauden ajan noin prosentin tuottavuuden parantamiseen vuosittain. Tämä on varsin tiukka tavoite kuntasektorilla.
Yritän päivittää kuulumisia tänne blogiin parin viikon välein. Lähes päivittäin tietoa valtuustoasioista ja kaikesta muusta päivitän julkisille Facebook– ja Twitter –sivuilleni.