Tasa-arvoa arkeen ja päätöksentekoon

Kolumni on julkaistu Pohjois-Karjalan Vihreiden lehdessä

Utopia tasa-arvoisesta Suomesta on vielä kaukana. Tasa-arvo-ongelmia esiintyy niin kotona kuin työelämässäkin ja ne nostavat päätään päätöksenteossa ja kouluissa. Sekä miehet että naiset kohtaavat epätasa-arvoisuutta.

Miehiä kuolee liikenteessä kaksi ja puoli kertaa naisia enemmän. Pienten lasten isät tekevät eniten ylitöitä ja isät pitävät vanhempainvapaasta vain murto-osan, usein taloudellisten syiden takia. Lähes kymmenen prosenttia pojista jää pelkän peruskoulun varaan ja peruskoulun keskeyttäjistäkin suurin osa on poikia. Asunnottomuus kasaantuu voimakkaasti miehille.

Naisten tasa-arvo-ongelmat ovat tutumpia. Naisen euro ei euroksi muutu tälläkään sopimuskierroksella, vaan palkat ovat yhä lähes 20 prosenttia miesten palkkoja pienempiä. Pätkätyöt kasaantuvat nuorille naisille ja pää kopsahtaa lasikattoon uran edetessä.

Jotta tasa-arvo-ongelmiin löydettäisiin ratkaisuja, tulisi molempien sukupuolten olla tasaväkisesti edustettuna päätöksenteossa. Kiintiöt ovat tutkimusten mukaan edistäneet päätöksenteon tasa-arvoa merkittävästi. Mutta niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaakin, valitettavan usein päätöksiä tehdään edelleen erilaisten herrakerhojen, saunaseurojen ja urheiluporukoiden verkostoissa. Naispoliitikkojen esillä pitämiä ”arkilähtöisiä” teemoja vähätellään ja talousnäkökulma jyrää ehdotuksen laadukkaammista palveluista.

Vihreät pyrkivät tuomaan esiin tasa-arvonäkökulmaa kaikkeen päätöksentekoon. Kunnissa on toimittu esimerkiksi kaavoituksen ja budjetoinnin sukupuolivaikutusten huomioimisen puolesta. Valtakunnallisella tasolla saimme hallitusohjelmaan mukaan ennätysmäärän tasa-arvokirjauksia. Nyt yhtenä tärkeimpänä teemanamme hallitustyössä on vastata, että nämä kirjaukset muuttuvat tasa-arvoa edistäviksi teoiksi.

Yksi esimerkki hallitusohjelman kirjauksista on tasa-arvonäkökulman sisällyttäminen opettajankoulutukseen. Yhteiskunta muuttuu varmimmin tasa-arvoiseksi uusien sukupolvien kautta. Lasten ja nuorten tasa-arvotietoisuutta on vahvistettava paitsi kotona, myös kouluissa. Opettajien koulutus ja opetussuunnitelmat ovat tässä ratkaisevassa asemassa.

Mari Puoskari

Kirjoittaja on Juuasta kotoisin oleva puolueen varapuheenjohtaja sekä Vihreiden Naisten puheenjohtaja

Yksi vastaus artikkeliin “Tasa-arvoa arkeen ja päätöksentekoon”

  1. Hei,

    eilen silmiini osui viime viikkojen Hesareita selaillessani Hesarin sinänsä ”hassu” juttu, jossa sinusta koetettiin tehdä hippiä. Jutussa esitit omat vihreät teesisi Helsingin pelastamiseksi; onko sulla ne tallella?

    Michael