Terveyskeskusjonot ja kampanjatunnelmia Kannelmäestä

Neljän viikon katukampanjointia takana ja hyvä fiilis! Kadulla käytyjen keskustelujen perusteella voi todeta, että kaupunkilaisia kiinnostavat neljä teemaa: avoimuus, terveyspalvelut, koulujen ryhmäkoot ja ilmastopolitiikka. Vaikka media on toitottanut vaalien ratkeavan eurokriisillä, oman kokemukseni mukaan helsinkiläiset kyllä hahmottavat, ettei sitä ratkaista kaupunginvaltuustossa.

Keskustelin tänään Kannelmäen Prisman kulmilla pitkään terveyskeskuksista. Nuori mies tuli kysymään, että onko kohtuullista, että saman päivän lääkäriajat ovat tällä haavaa vain maksukykyisten tavoitettavissa?

Ei tietenkään ole. Ei-akuutit tapaukset joutuvat odottamaan Helsingissä jopa yli kuukauden. Kaupungin oman tilaston mukaan jonotusajat ovat tänä vuonna vaihdelleet 28-34 päivän välillä. Se on pitkä aika odotella tarpeellista hoitoa. Kipu on usein merkki jostain vakavammasta, vaikka sen syy ei uhkaisikaan henkeä muutamassa viikossa. Syy on usein kuitenkin syytä löytää mieluummin nopeasti.

Kunnallisen terveyspalvelun ajatellaan automaattisesti olevan yksityistä huonompaa. Helsingin terveyspalveluiden laatu on loistava, kun palveluiden piiriin lopulta pääsee. Jonotusajan pituus on valinta. Monet poliitikot tahtovat panostaa johonkin muuhun, minun mielestäni nimenomaan palvelun saatavuus on ensisijainen kehittämiskohde.