Vaikeita päätöksiä

Kolumnini on julkaistu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 9.2.2011.

 
Vaikka talous nyt kasvaa, joudumme tulevina vuosina tasapainottamaan valtion taloutta. Tuloveron korotukset ja menoleikkaukset ovat molemmat ikäviä keinoja. Yritysverotuksen kohtuuton korottaminen vie työpaikat. En halua, että säästöjä tehdään leikkaamalla heikoimmilta, mutta en myöskään halua jättää lainoja tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Yksi vähiten haitallisista keinoista on veropohjan vahvistaminen joistain verovähennyksistä luopumalla. Keskustelun kohteena on ollut erityisesti asuntolainan korkovähennyksen poistaminen. Hetemäen verotyöryhmä esitti, että vähennyksestä luovuttaisiin asteittain. Asuntolainojen vähennyskelpoisten korkomenojen osuutta alennettaisiin vuosittain viidellä prosenttiyksiköllä. Kyse on merkittävästä summasta, vuonna 2009 omistusasujia tuettiin 760 miljoonalla eurolla.

Asuntolainan korkojen verovähennykseen liittyy ongelmia. Sen on todettu korottavan asuntojen hintoja. Omistusasumista suositaan verotuksessa vuokra-asumisen kustannuksella. Suomessa asukkaat ovat jakautuneet hyvä- ja keskituloisiin omistusasujiin ja pienituloisiin vuokra-asujiin. Omistusasumisen verokohtelu on myös kevyempää kuin muiden sijoituskohteiden verokohtelu. Tämä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että suomalaiset ovat selvästi monia muita kansoja haluttomampia sijoittamaan kotimaisiin pk-yrityksiin.

Verovähennyksistä kotitalousvähennystä on kritisoitu siitä, että se kohdistuu vain hyvätuloisille. Niin kohdistuu asuntolainan korkojen verovähennyskin, mutta sillä ei ole edes samankaltaista työllistävää ja harmaata taloutta poistavaa vaikutusta.

Suuret puolueet tyrmäsivät Hetemäen esityksen kilpaa. No kukapa vaalien alla haluaisi kansaa ehdoin tahdoin suututtaa. Mutta monet muut keinot voivat olla vielä ikävämpiä. Siksi poliitikkojenkin kannattaisi ehdotusta harkita.

2 vastausta artikkeliin “Vaikeita päätöksiä”

  1. Hannu Oskala sanoo:

    Hyvä kirjoitus ja olen pitkälti samaa mieltä.

    Kannatan myös korkovähennysten poistoa, mutta jos se osoittautuu ”poliittisesti mahdottomaksi”, kuten niin moni asia maassamme, olisiko asuntolainojen korkovähennyksen poistamista mahdollista harkita ”progressiivista” kautta – vähennysoikeus olisi voimassa esim. vain ensimmäisen 50 000€:n osalta. Tämähän tavallaan tukisi enemmän ensiasunnon ostajaa kuin miljoonakämpän hankkijaa.

    • mari sanoo:

      Hyvä idea. Vähään samaanhan pyritään sillä, että vähennys poistettaisiin vähitellen. Mutta luulisi tämän olevan vielä helpompi tie.