Vallilan ratikkavarikko ja Yliopistokadun kävelykatu

Raitiovaunuverkosto laajenee merkittävästi tulevina vuosina, kun saamme useita eri raitiovaunulinjoja mm. Kalasatamaan, Kruunuvuorenrantaan ja Jätkäsaareen. Lisäksi Jokerilinjan muuttamista Raidejokeriksi on juuri ryhdytty valmistelemaan.

Ratikoiden lisääntyminen vaatii myös lisää varikkotilaa. Tässä yhteydessä on tullut esiin ajatus, että Vallilan ratikkahallin alle louhittaisiin maanalainen raitiovaunuvarikko 180 vaunulle, huoltotiloille ja työntekijöiden autopaikoille.

Vallilan ratikkavarikon kaavaluonnosta tai periaatteita ei ole vielä esitelty kaupunkisuunnittelulautakunnalle, jonka jäsen olen, joten mekään emme valitettavasti tunne asiaa vielä sen tarkemmin kuin mitä kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla on kerrottu.

Itse en ole kovin innostunut siitä, että varikkoa laajennettaisiin aivan keskelle kaupunkirakennetta. Odotamme nyt virastolta tietoa, että mitä muita sijoittamisvaihtoehtoja Helsingissä voisi olla. HKL:n mukaan nyt ollaan selvittämässä vaihtoehtoina sekä Vallilan että Koskelan varikon laajentamista. Mielestäni Koskelan varikon laajentaminen olisi parempi vaihtoehto, koska alue ei niin lähellä asutusta kuin Vallilan varikko.

Yliopistokadusta ei vieläkään kävelykatua

Käsittelimme kaupunkisuunnittelulautakunnassa torstaina valtuustoaloitetta, jossa esitettiin Yliopistonkadun muuttamista kävelykaduksi. Virasto ei kannattanut vastauksessaan esitystä, sillä se olisi estänyt läpiajon kadulla. Me esitimme muutosta kävelykadun puolesta. Kävelykeskustaa tulee laajentaa joka puolella keskustaa ja Yliopistokadun rauhoittaminen olisi jälleen merkittävä askel tähän suuntaan. Lisäksi kun Yliopistonkatu oli useamman vuoden rakennustyömaana, liikenne alueella saatiin toimimaan mainiosti ilman sen kautta kulkevaa läpiajoliikennettäkin. Satunnainen huoltoajo alueen liikkeisiin voitaisiin hyvin hoitaa erillisellä luvalla kävelykadun kauttakin.

Ehdotustamme kannattivat keskustan ja vasemmistoliiton edustajat. Yksi kokoomuslainen äänesti tyhjää, muut kaksi kokoomuslaista sekä kaksi demaria vastustivat. Koska äänestys meni tasan 4-4, puheenjohtajan eli Maija Anttilan (sd) ääni ratkaisi, ettei kantakaupungin kävelyalue laajene vieläkään.

Yksi vastaus artikkeliin “Vallilan ratikkavarikko ja Yliopistokadun kävelykatu”

  1. Elmiina sanoo:

    Hei Mari!

    Kiitos, että olet aidosti kiinnostunut siitä, että raitiovaunuvarikon sijoittaminen kaupungin keskeiselle asutusalueelle voi tuottaa (suuria) ongelmia.

    Toivottavasti seuraat tilannetta mahdollisella seuraavalla valtuustokaudellasi!