Vihreät hallituksessa: menestys vai fiasko?

Kirjoitus on julkaistu Helsingin vihreiden naisten sivuilla verkkokolumnina.

Neljä vuotta hallituksessa on takana ja nyt on tilinteon aika. Olen seurannut hallitustyötä koko vaalikauden puolueen puheenjohtajistosta käsin, toisaalta sisäpiiriläisenä, toisaalta kuitenkin päivittäisten valtioneuvostovääntöjen ulkopuolella.

Vuoden 2007 vaaliohjelmamme oli koottu kolmen kokonaisuuden alle: reilumpi työelämä, köyhyyden vähentäminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Kaikkien näiden teemojen alla neljän vuoden aikana tuli niin makeita voittoja kuin kirveleviä tappioitakin.

Köyhyyden vähentämisessä kaksi saavutusta oli ylitse muiden. Minimiäitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahaa nostettiin historialliset 170 euroa kuukaudessa ja sidottiin indeksiin. Opintotukea ei oltu nostettu senttiäkään 17 vuoteen, nyt sitä nostettiin 15 prosenttia. Eniten kirvelemään jäi se, ettemme vieläkään saaneet sidottua opintotukea indeksiin, mutta seuraavan kaudella se on yksi kärkitavoitteistamme.

Työelämän kehittäminen oli tällä hallituskaudella varsin myrskyistä, kun talouskriisi tuli ja sekoitti pakan. Se, ettei työttömyys vajonnut lähellekään kaksinumeroisia lukuja, kuten edellisessä lamassa, on mielestäni erinomainen saavutus. Erityisesti nuorille lisättiin tukitoimia, esimerkiksi Helsingissä 80 % nuorista työttömistä pääsee koulutukseen, harjoittelupaikkaan tai työpajatoimintaan kolmen kuukauden sisällä.

Työelämäänkin liittyvä karvas tappio oli sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean työn epäonnistuminen. Ajoimme siellä perustulomallia, joka toteutuessaan olisi kannustanut työntekoon ja parantanut merkittävästi pätkä- ja osa-aikatyötä tekevien elämää.

Jo pelkästään ilmastonmuutoksen torjumisen vuoksi meidän kannatti lähteä mukaan hallitukseen. Energiaverojen korottaminen, uusiutuvien energianlähteiden lisääminen, autoverotuksen porrastaminen päästöjen mukaan, suurten kaupunkien joukkoliikennetuki, raideinvestoinnit ja rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ovat asioita, jotka eivät olisi varmasti edenneet tässä mittakaavassa ilman vihreitä.

Pahin epäonnistuminen oli tietenkin kahden uuden ydinvoimaluvan myöntäminen. Äänestimme lisäydinvoimaa vastaan, koska meillä olisi ollut riittävästi kestäviä vaihtoehtoja sähköntuotannon turvaamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Tässä kohtaa oli myönnettävä, että yhden keskisuuren puolueen paukut eivät riittäneet kolmea muuta hallituskumppania vastaan, vaikka yritys oli kova.

Muissa asioissa minulle merkityksellisin voitto oli homo- ja lesboperheiden sisäisen adoption salliva laki. Pari päivää lain hyväksymisen jälkeen olin vieraana ystäväpariskuntani häissä. Oli hienoa olla vihreä, kun naisparin sukulaiset kiittelivät vuolaasti tämän syrjivän epäkohdan poistamisesta.

Oma arvioni on, että Vihreiden kannatti olla tässä hallituksessa. Helppoa tai mukavaa se ei aina ole ollut, mutta ei kai kukaan sitä varten politiikkaan ole lähtenytkään. Kiitos uurastuksesta Tuija, Anni ja Tarja!

Tags: , ,