Vihreiden syyttäminen irtiotoista ihmetyttää

Puheeni puoluekokouksessa 23.5.2010.

Keskustan ja kokoomuksen varapuheenjohtajakollegat Rantakangas ja Kataja arvostelivat tällä viikolla voimakkaasti vihreitä hallituskumppanina. Varapuheenjohtajien mukaan muilla hallituspuolueilla on ollut kärsivällisyys koetuksella vihreiden irtiottojen suhteen.

Mielestäni on oleellista tarkastella tilastoja. Hallituspuolueiden edustajat ovat joko äänestäneet hallituksen enemmistönkannasta poikkeavasti tai jättäneet eriävän mielipiteen tai vastalauseen valiokunnassa tällä vaalikaudella ryhmittäin seuraavasti:

Keskusta 121 kertaa

Kokoomus 27 kertaa

RKP 14 kertaa

Vihreät 50 kertaa 

Eli verrattuna keskustaan olemme livenneet hallituksen linjasta huomattavasti harvemmin, kokoomuksen ja RKP:n kanssa olemme samassa suuruusluokassa.

Mielestäni on varsin outoa tulkita, että vihreät ovat hallituskumppaneitaan vastaan vastustaessaan ydinvoimaa. Lähtökohtaisesti vastustamme ydinvoimaa (emme suinkaan hallitusta). Nyt keskusta ja kokoomus kiukuttelevat sellaisesta, minkä he itse alun alkaen hyväksyivät ottaessaan meidät hallitukseen. 

Koska olemme puolue, ajamme tietenkin omaa poliittista linjaamme ja haemme kannatusta vaaleihin. Haastamme vaaleissa kaikkia isoja puolueita. Haluamme olla selvästi yksi neljästä suuresta puolueesta ja haluamme olla mukana muodostamassa hallitusta vaalien jälkeen.

Asiat ratkaisevat kokoonpanon. Kuten Maria Wetterstrand sanoi, Ruotsin kaltainen yhteistyö vasemmistopuolueiden kanssa ei tule kyseeseen jo pelkästään siitä syystä, että Ruotsissa sosiaalidemokraattien kannat ovat todella paljon lähempänä Vihreitä kuin Suomessa – täällähän demarit ovat viimeksi näyttävästi kritisoineet uusiutuvan energian tukea. Emme siis kannata Ruotsin kaltaista blokkipolitiikkaa.

Tags: